vrijdag 22 januari 2016

Persoonlijke kwaliteiten, kennis en vaardigheden, competenties, de cultural en team fit en ambitie.

foto Dit zijn de 6 belangrijkste ...

 
Persoonlijke kwaliteiten, kennis en vaardigheden, competenties, de cultural en team fit en ambitie.
Dat zijn voor meer dan de helft van de Nederlandse leidinggevenden de belangrijkste selectiecriteria waarmee ze beoordelen of een talent in aanmerking komt voor een functie in de organisatie. Dat blijkt uit het Nationaal Leiderschapsonderzoek, een onderzoek van onder meer de redactie vanManagement Team, waarbij zo’n 550 leidinggevenden en ruim 100 van hun medewerkers zijn ondervraagd.

**Extraversie? Nhaa… niet echt**

Criteria als aanbeveling door derden, laatste studie, extraversie en activiteiten buiten het werk blijken nauwelijks een rol van betekenis te spelen bij de selectie van ‘talent’, aldus de ondervraagden.

**Passie? Dat wel graag!**

Zowel de leidinggevenden als de werknemer noemen dezelfde 5 belangrijke kenmerken van talent:

•    passie & zelfmotivatie,
•    authentiek & creatief,
•    nieuwsgierigheid,
•    leervermogen en
•    pro-actief oplossen van problemen.

Moed en zelfvertrouwen, ambitieuze maar realistische doelen stellen, complexiteit kunnen reduceren en pieken op het juiste moment werden door veel minder respondenten als belangrijk kenmerk van talent omschreven.

**Belang talent wordt onderkend**

Een ruime meerderheid (88%) van de leidinggevenden geeft aan dat zij goed in staat zijn om talent te herkennen, te waarderen en het talent zich verder te laten ontwikkelen. Zowel de ondervraagde werknemers als leidinggevenden zijn het bovendien overwegend eens met de stellingen ‘talent trekt talent aan’, ‘talentgerichte organisatie zijn succesvol omdat zij mensen boven procedures en functies stellen’ en dat ‘de enige manier om als organisatie te overleven, is door actief beleid te voeren op talent’.

**Slechts 39%: ‘Veel geld en tijd voor werving’**

Het belang van talent wordt dus wel met de mond beleden. Maar de praktijk wijst evenwel nog wel eens wat anders uit. Slechts 39% van de leidinggevenden zegt bijvoorbeeld dat er veel tijd en geld wordt besteed aan de werving van nieuw talent. Ook is slechts 33% van de leidinggevenden het eens met de stelling dat het bedrijf zich in dienst van talent stelt zodat het talent zich volledig kan ontwikkelen. Ai. We (of liever: de leidinggevenden van Nederland) lijken dus wel te willen, maar er nog steeds niet helemaal in te slagen talent centraal te stellen in de strategie.

bron: Werf&