dinsdag 26 juli 2016

Nog zonder een woord gezegd te hebben, geef je met je lichaamstaal al verschillende signalen af door de manier waarop je iemand aankijkt, een hand schudt of met je ogen knippert. Met deze kleine hints, gebaren, blikken zorg jij dat je iedereen om je vinger wint:

foto Hoe je met lichaamstaal nog ...

Grote stralende lach

Laat die stralende lach nog niet gelijk aan iedereen zien die je de hand schudt bij de eerste ontmoeting. Kijk de persoon op wie je indruk wilt maken eerst even kort in de ogen aan, wacht heel even en laat dan die fantastische glimlach tevoorschijn komen.

Oogcontact

Houd je ogen gericht op degene met wie je in gesprek bent en…houd de blik vast. Op die manier laat je zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in wat je gesprekspartner zegt.

Draaien van je lichaam

Zorg dat als je met iemand in gesprek bent dat jouw lichaam ook zijn/haar kant opgedraaid is. Net als bij oogcontact zorgt deze houding ervoor dat je volledig gefocust bent op deze persoon en geïnteresseerd overkomt.

Spiegelen

Wist je dat je gesprekspartner zich onbewust comfortabeler voelt als jij dezelfde houding aanneemt als hij/zij? Je hoeft iemand natuurlijk niet constant bij elke beweging te spiegelen, maar neemt hij/zij een slok koffie, dan kun jij dit ook doen. Leunt degene achterover, neem dan zelf ook een ontspannen houding aan.

Blij ei

Een happy face is het halve werk. Want zeg nou zelf, van iemand die een vrolijke blik heeft, word je zelf toch ook een beetje blij?

Open houding

Als je tegenover iemand zit of staat dan is het het beste om een open houding aan te nemen. Dat betekent in ieder geval geen armen over elkaar of handen in elkaar gevouwen, want dat nodigt niet uit om een gesprek te openen. Kijk iemand aan, praat met je handen en zorg voor een positieve en open indruk.

Knikken

Je gesprekspartner zal zich begrepen voelen als je af en toe knikt nadat hij/zij wat zegt. Hiermee geef je niet alleen aan dat je goed luistert, maar ook dat je begrijpt wat er wordt gezegd.

Rechtop zitten

Deze valt onder dezelfde categorie als een open houding. Onderuit hangen als een zoutzak komt niet geïnteresseerd over. Rechtop zitten wel, dus recht je rug, maar zorg dat de rest van je houding wel ontspannen is.

Reptoir