vrijdag 12 februari 2016

Al langere tijd zie je je baan niet meer zo zitten. Je bent uitgekeken, je baas wordt met de dag vervelender en je wilt verder. Opeens is daar die perfecte vacature, je solliciteert en je mag op gesprek. Vertellen aan je baas? Of houd je het geheim?

Geheim houden, zo lang mogelijk is het algemene devies. Maar als je tweede gesprek, onder het mom van ‘tandartsafspraak’, steeds dichterbij komt, krijg je toch koudwatervrees. Hoe voorkom je dat je baas erachter komt dat je aan het solliciteren bent? Het is een open deur, maar toch: maak je plannen liever niet bekend bij collega’s, ex-collega’s of klanten van het bedrijf waar je werkt. Het risico dat iemand zijn mond voorbij praat, of juist bewust de roddel wil verspreiden is te groot.

Zet je cv niet online

Het zou wel heel ongelukkig zijn als je baas - die toevallig op zoek is naar nieuwe kandidaten - bij een online vacaturebank op jouw naam stuit. Hij weet vervolgens dat je actief op zoek bent, dat maakt je positie bij je werkgever er niet meteen beter op.

Kijk uit met het bezoeken van banensites tijdens werk

Wettelijk gezien mag je solliciteren binnen werktijden. Maar dan moet je het wel bekendmaken bij je baas. En dat is nou juist net wat je liever niet doet. De beste optie is daarom om niet op zoek te gaan naar een betere baan tussen 9 en 5.

Toch zijn er veel mensen die zich hier absoluut niets van aantrekken, zo blijkt uit eerder verschenen artikel op Intermediair.nl. Op dinsdag en woensdag, vlak na de lunch krijgen vacaturesites het meeste bezoek.

Het concurrentiebeding

Los van dat je het lastig voelt om zo ‘achter de rug om’ van je baas aan een nieuwe stap in je carrière te werken, kunnen er zich ook andere obstakels aandienen. Een daarvan is het concurrentiebeding. En die komt al snel in beeld als je solliciteert binnen je eigen vakgebied. Sla dus je contract er nog eens goed op na voor je aan het solliciteren gaat. Grote kans dat je werkgever er een concurrentiebeding heeft laten opnemen. Maar hoe hard is deze eis?

Er zijn een aantal uitzonderingen: sinds januari 2015 geldt dat er alleen nog een concurrentiebeding mag staan in een contract voor onbepaalde tijd. Als er sprake is van een functiewijziging, ook wel een ‘logische’ carièrestap - bijvoorbeeld van junior naar leidinggevende- dan kan het zijn dat het concurrentiebeding niet automatisch geldig is. Het is in ieder geval aan te raden om advies in te winnen voor je je werkgever al hebt ingelicht over je toekomstige plannen. Hiermee kan je een hoop ellende voorkomen.

En mocht je baas dan toch - op ongelukkige wijze - erachter zijn gekomen dat je aan het solliciteren bent, begin dan niet gelijk te stotteren. Loop ook niet rood aan. Vertel rustig dat je inderdaad je twijfels hebt, maar dat je vooralsnog alleen maar hebt gesolliciteerd om te kijken hoe je ‘in de markt ligt’. Lieg dus te allen tijden, maar doe dit wel zo goed mogelijk.


(bron: nrccarriere.nl)