CDA en VVD in de Tweede Kamer willen dat minister Bussemaker studentenstops bij twaalf technische studies voorkomt. Ze vinden die studentenstops onacceptabel en roepen Bussemaker op in te grijpen. Volgens de technische universiteiten is de financiële nood zo hoog dat bij sommige studies een studentenstop dreigt.
"Onbestaanbaar", zegt Tweede Kamerlid Duisenberg. "Aan de ene kant geeft de overheid miljoenen uit om studenten te verleiden een technische studie te kiezen, aan de andere kant kondigen opleidingen een stop aan."
Eerder al waarschuwden de vier TU's in Delft, Enschede, Eindhoven en Wageningen dat ze financieel in de knel komen doordat het aantal studenten enorm groeit, maar de financiële middelen niet genoeg meegroeien. De afgelopen jaren hebben overheid, bedrijfsleven en onderwijs van alles gedaan om meer technische studenten te trekken. Het aantal studenten in Delft, Eindhoven, Enschede en Wageningen groeide in tien jaar tijd van 32.000 naar 53.000.
Diepgravend onderzoek
Maar de budgetten groeien niet mee, met "alle gevolgen van dien", zegt voorzitter Van der Chijs van de federatie van technische universiteiten. Volgens hem is de grens bereikt. De VVD en het CDA denken dat ook en roepen minister Bussemaker van Onderwijs op de verdeling van geldstromen naar universiteiten te onderzoeken.
De Kamerleden pleiten niet direct voor extra geld erbij, maar willen eerst een onderzoek naar de besteding van de 3,6 miljard die het ministerie van Onderwijs aan de universiteiten overmaakt. Daarbij moet wat de Kamerleden betreft onder meer gekeken worden naar de verdeling van geld tussen alfa- en bètastudies.
De Kamerleden Duisenberg (VVD) en Rog (CDA) dienen volgende week een motie in die de minister aanspoort tot actie.
Minister Bussemaker is op zich niet tegen zo'n onderzoek maar kan nog niet zeggen hoe dat eruit moet zien, aldus een woordvoerder.