maandag 28 december 2015

Hoe maak je nou een goed cv? Een cv dat jouw capaciteiten en persoonlijkheid goed weergeeft? Een cv dat bij jou past en een potentiële werkgever overtuigt om jou uit te nodigen? Wat moet je wel en wat moet je juist niet op je cv zetten? En hoe?

foto Een goed cv

Jouw persoonlijke visitekaartje

Jouw cv is jouw persoonlijke visitekaartje. De hierna volgende tips zijn dan ook zeker geen ‘must do’, maar kunnen jou wel helpen om jouw cv op jouw eigen manier op te stellen of te verbeteren, zodat jij aan tafel kan komen bij de werkgever waar jij graag aan de slag gaat!

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen van een cv: persoonsgegevens, opleidingen, stages, werkervaring en cursussen. Tips met betrekking tot de overige onderdelen van het cv geven we op een later moment.

Wat zet je in het cv? 

Kies bewust wat je wel en wat je niet in je cv zet. Verplaats je in je potentiële werkgever en bedenk wat hij interessant vindt. Waar is hij naar op zoek? Vermeld alleen zaken die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. De maximale lengte voor een cv is twee A-4, een extra reden om bewust bepaalde zaken niet in je CV op te nemen. In sommige gevallen is drie A-4 nog acceptabel, bijvoorbeeld in geval van veel (relevante) werkervaring. Andersom geven bedrijven als Google tegenwoordig de voorkeur aan een cv van maximaal één A-4.

Persoonsgegevens/ personalia 

Vanzelfsprekend start je met je persoonsgegevens (dus niet; Persoonlijke gegevens, zoals veel wordt opgeschreven. Je hele cv bevat namelijk persoonlijke gegevens). Vermeld altijd je naam, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, rijbewijs en e-mailadres. Gebruik altijd een zakelijk e-mailadres. Je volledige adres, burgerlijke staat of nationaliteit hoef je tegenwoordig niet meer (per se) te vermelden. Dit is overigens weer anders zodra je in het buitenland gaat solliciteren. Je kan tevens nog een link naar je Linkedin-profiel toevoegen, zodat werkgevers een nóg betere indruk van jou kunnen krijgen (ten behoeve van je ‘personal brand’).

Wel of geen foto op je cv?

Een foto op het cv is een persoonlijke keuze. Er zijn landen waar het een algemene stelregel is om een foto op het cv te plaatsen, maar er zijn ook landen waar het juist niet wordt geaccepteerd. In Nederland wordt er vaak gezegd dat een foto kan afleiden van de inhoud en een bron van vooroordelen kan zijn, terwijl je als kandidaat graag beoordeeld worden op de inhoud van je cv. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven in Nederland die een foto op het cv eisen en kan een goede ‘zakelijk representatieve’ foto in de praktijk zeker in je voordeel werken.

Twijfel je aan jouw foto of ben je gewoon benieuwd hoe een ervaren recruiter jouw foto beoordeelt? Laat je cv dan eens vrijblijvend checken door één van onze recruiters!

Opleidingen

Maak gebruik van drie fictieve kolommen en vermeld in de linker kolom de periode waarin je de opleiding hebt gevolgd. In het midden zet je de naam van de opleiding en in de rechter kolom de onderwijsinstelling. Daaronder volgt eventueel een korte toelichting. Begin met je meest recente studie en werk in (anti-)chronologische volgorde naar de middelbare school toe. Het is overbodig om alle vakken die je hebt gevolgd, te vermelden. Het is daarentegen wel zinvol om bijvoorbeeld je specialisaties (major/ minor), scriptieonderwerp en (hoge) cijfers (je GPA of van je afstudeerscriptie) te vermelden.

Stages

Onder je genoten opleidingen vermeld je je stages. Ook hier houd je dezelfde structuur aan. In de linker kolom de periode, in het midden je functie en in de rechter kolom het bedrijf. Onder de functie start je met het omschrijven van (de stagewerkgever indien onbekend en) de belangrijkste werkzaamheden/ verantwoordelijkheden en eventuele resultaten van je stage.

Werkervaring

Naast je opleidingen en stages is ook je werkervaring interessant voor je potentiële werkgever. Echter, niet alle werkervaring is van belang. Vermeld dus voornamelijk de werkervaring die relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert. Overige werkervaring kun je minder aandacht geven, maar wel benoemen om te laten zien dat je niet stilgezeten hebt. Net zoals onder opleidingen en stages, start je met de meest recente werkervaring en werk je in fictieve kolommen om het cv een duidelijke en leesbare structuur te geven.

Cursussen

Eventuele cursussen noem je onder een apart kopje (eventueel onder de hoofdkop Opleidingen, aangezien cursussen in principe korte opleidingen zijn). Zet in de linker kolom de periode en vermeld in het midden de cursus, in de rechter kolom het instituut en een eventueel diploma of certificaat dat je hebt behaald.

Overige onderdelen van het cv

Je cv bestaat natuurlijk niet alleen maar uit je persoonsgegevens, opleidingen, stages, werkervaring en cursussen. Ook nevenactiviteiten, talenkennis, vrije tijd/persoonlijke eigenschappen, computervaardigheden en eventuele referenties behoren tot je cv. Deze onderwerpen met betrekking tot het maken van een cv komen in een volgend artikel aan bod.