donderdag 18 februari 2016

Na twee succesvolle gesprekken leek een stageplek bij het tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer rond voor de 25-jarige Bas van der Meer uit het Friese Drachten. Maar woensdag wees het christelijke bedrijf hem alsnog af. De reden? Hij heeft een vriend. ,,Ze keken niet naar wie ik ben, maar naar wát ik ben.'' Bas gaat aangifte doen tegen het bedrijf, dat zelf niet op de kwestie wil ingaan.

Bas was na meerdere 'supergoede' gesprekken 'zo goed als aangenomen' voor zijn marketingstage, vertelt de student Small Business & Retail Management aan deze site. De 'perfecte' stageplek was speciaal voor hem gecreëerd, omdat zijn vader een bekende is van de organisatie. De vergoeding was al besproken en het bedrijf had aangekondigd hem 'als collega' te zien. Bas, die al negen jaar uit de kast is en sinds twee jaar een relatie heeft met Jan Willem (21), kon niet wachten om te beginnen.

Zijn euforie sloeg woensdag om in bitter ongeloof toen hij een e-mail kreeg waarin het bedrijf hem alsnog afwijst. De organisatie had zijn Facebookprofiel bezocht en gezien dat Bas een relatie heeft met een man. Het probleem is niet dat Bas homo is. De 'kink' is dat hij zijn geaardheid openlijk 'uitleeft' nu hij een vriend heeft, benadrukt de organisatie in het bericht dat in handen is van het AD.

,,Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen'', schrijft de organisatie. ,,Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen.'' Er is volgens het dieren- en tuinbedrijf een 'meningsverschil' ontstaan waarin de partijen zich niet kunnen 'verenigen'.

,,Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben'', schrijft de eigenaar van het bedrijf.

Verdrietig en boos

Bas kon zijn ogen niet geloven. ,,Ik was verdrietig en boos tegelijk'', zegt hij aangeslagen. ,,Ze kijken niet naar wie ik ben, maar naar wát ik ben.'' Hij wist dat het bedrijf christelijk is - de website is op zondag 'gesloten' - maar dit had hij 'anno 2015' nooit verwacht.

De normaal zo nuchtere en gesloten Fries besloot zijn verhaal openbaar te maken op zijn Facebookpagina. Hij is overweldigd door alle steun van bekenden en wildvreemden. ,,Het gezin van mijn vriend is ook christelijk, maar zij zeggen zich te schamen om christen te zijn'', zegt Bas.

Hij gaat nu aangifte doen tegen het bedrijf en overweegt ook een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. ,,Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst.''

Reactie A. Th. De Boer

Hendrik de Boer, eigenaar van A. Th. De Boer, wil niet op de kwestie reageren. Hij noemt het 'triest' en 'laag' dat deze situatie in de media komt en wil de kwestie indien nodig één-op-één bespreken met Bas zelf. De Hanzehogeschool in Groningen, waar Bas studeert, is de zaak aan het uitzoeken. Indien het verhaal op zijn Facebookpagina klopt, vindt de school het 'belachelijk' dat dit in deze tijd kan.

(Bron: AD.nl)