vrijdag 3 november 2017

De vraag naar recruiters is momenteel ongekend hoog. Daarbij nadert de vraag en schaarste op de arbeidsmarkt langzaam een hoogtepunt. ‘De gekte’ zoals we die in 2000 en 2008 zagen, komt weer terug. Recruiters, sourcers, intercedenten en W&S-consultants zijn weer gewild. Voor arbeidsbemiddelaars, interim recruiters en RPO partijen zijn het gouden tijden. Recruitment Managers (of Talent Acquisition Managers) tellen weer mee en krijgen meer budget en recources. Recruitment en talent zijn weer ‘hot’ en bedrijfskritisch. Dat zeiden we natuurlijk al jaren, maar nu eindelijk niet meer tegen dovemansoren. Waarom voelt het dan zo anders?

foto Recruitment en talent zijn weer ...

Recruitment is een combinatie van professionele marketing en sales

Ik ben het eens met de recruiters die zeggen dat recruitment een combinatie is van professionele marketing en sales. Met de nadruk op ‘professionele’. Een strak recruitmentproces met een uitstekende candidate journey, staat kort door de bocht voor respectievelijk de sales en de marketing. Vanzelfsprekend gebaseerd op de juiste doelgroepinformatie en ondersteunende data. Maar wat is nu de praktijk? Veel opgetuigde recruitment- en sourcingsteams hebben iets weg van een callcenter, waar enkele tot tientallen personen in een ruimte/afdeling vooral targets aan het halen zijn, zoals aantal belletjes, kandidaten gesproken, klanten/prospects gesproken, inmails verstuurd, personen in de funnel 'geduwd' en gesprekken gerealiseerd.

Hierbij zijn o.a. de telefoon, het ATS, LinkedIn en de CV-databases van uitzendbureau.nl, nationalevacaturebank.nl en/of werk.nl de gereedschapskist om de beoogde marktdruk te realiseren. De recruiters, intercedenten en sourcers worden vooral opgejaagd om deze targets te halen. Organisaties kiezen ervoor om nog meer op de markt te drukken en derhalve met meer recruiters nog meer te pushen naarmate de arbeidsmarkt moeilijker wordt. De omzetdoelstelling/hires of de aandeelhouderswaarde van de organisatie staan hierbij centraal. Niet de kandidaat, laat staan de doorontwikkeling van de recruiter zelf.

Recruitment een vak? Mooi niet…. Dit is gewoon marktdruk en natuurlijk valt er vanzelf een hire aan het eind van de funnel. Op dit moment een succesvol businessmodel maar op termijn het verlies van een mooi vak. Om maar niet te spreken van de reputatie van de bureaus, werkgevers en recruiters zelf. Als de markt draait c.q. de kandidaten echt niet meer te vinden zijn of solliciteren, is het geen duurzaam model.

Liefde voor recruitment

Veel recruiters/intercedenten hebben eigenlijk geen tijd om de meest eenvoudige ontwikkelingen te volgen c.q. weten veelal niet eens waar ze de laatste ontwikkelingen terug kunnen lezen of bekijken. De informatiebronnen en trainingen die zij volgen zijn veelal gericht op klanten (commercie en sales). Of worden gegeven door LinkedIn en Indeed, wat feitelijk (goede) commerciële trainingen zijn van advertentiebedrijven.

Het aantal recruiters en intercedenten die een echte opleiding recruitment (of een advanced opleiding) hebben genoten en de belangrijkste (inter)nationale blogs zoals www.werf-en.nl en www.ere.net volgen is minimaal. Juist bij deze opleidingen en blogs wordt de liefde voor het vak gevoed. U moet dan wel de energie hebben om dat te ervaren. Ik kan me voorstellen dat recruiters na een dag bellen en jagen, gedreven door targets graag iets anders willen doen.

Recruitment is een vak!

Het vak recruitment is een professioneel vak met mooie invloeden van sales & marketing. En na 19 jaar hierin te werken, geeft het mij nog steeds energie…. en echte bedrijfsimpact. Ik blijf fan. Wilt u een goede basis hebben op het gebied van recruitment en fan worden van het recruitmentvak? Na het eerste succes in het najaar van 2017, start op maandag 29 januari de tweede  Leergang Recruitment. In deze praktische opleiding leert u in tweemaal twee dagen de basisprincipes van recruitment kennen en beheersen, wat recruitment is, hoe u succesvol kunt searchen, verleiden en interviewen. Dat leert u van de beste docenten en trainers uit de recruitmentpraktijk. Lees hier voor meer informatie en/of schrijf direct in.
Heeft u al een aantal jaar ervaring (meer dan 250 hires gerealiseerd), dan is de vervolgopleiding Leergang Recruitment Advanced wellicht meer voor u. Deze tweemaal tweedaagse opleiding start op donderdag 1 februari 2018 en heeft als doel om van vakprofessional te gaan naar sterke gesprekspartner en beïnvloeder voor het management. Lees hier voor meer informatie en/of schrijf direct in.

Bron: arbeidsmarktcommunicatie.eu