LinkedIn, hét sociaal netwerk voor zakelijke contacten en jouw visitekaartje voor de zakenwereld. Wat mij echter is opgevallen, is dat veel studenten vaak niet snappen waarom het zo belangrijk is om LinkedIn actief in te zetten of niet snappen hoe het nu werkt.
Ik hoor dan ook weleens van andere studenten: ‘Jij bent zo actief op LinkedIn, ik totaal niet! Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet en waar ik moet beginnen...’ Zonde vind ik dat. Een gemis voor je eigen carrière en ik vertel jou, mijn medestudent, graag waarom.
Bijna vijf jaar geleden maakte ik mijn LinkedIn-account aan, gewoon, omdat al mijn medestudenten dat deden en mijn docente dat mij sterk aanraadde. Ik had binnen twee dagen maar liefst 40 connecties, waarvan het gros uit mijn medestudenten en familieleden bestond. Het connecten met bekenden was dan ook het enige wat ik deed op LinkedIn. Een jaar later begon ik aan een nieuwe studie, Communicatie, die beter bij mij paste. Op dat moment kwam de banenkans van de opleidingen Communicatie en Commerciële Economie behoorlijk negatief in het nieuws. De kans op een vaste fulltime baan na deze opleiding was vrijwel nihil. Nu, bijna vier jaar later, is de kans op een baan wellicht wat groter maar nog steeds niet gegarandeerd. Ik bedacht me dat ik daar iets mee moest doen. Daarom besteedde ik veel tijd aan het opbouwen van een netwerk en het opdoen van werkervaring naast mijn studie.
Nu, vier jaar, 432 connecties en drie jaar aan binnen- en buitenlandse werkervaring later, ben ik ontzettend blij dat ik ooit actief met LinkedIn begonnen ben. Het einde van mijn studie is bijna in zicht en het zoeken naar een fulltime baan is begonnen. Dankzij mijn harde werk van vier jaar word ik nu uitgenodigd door headhunters en recruiters om te solliciteren op interessante vacatures, tippen werkgevers mij op functies binnen het bedrijf en bekijken interessante LinkedInners met grote netwerken mijn statusupdates. Het compliment dat ik laatst bij een sollicitatiegesprek ontving was dan ook de kers op de taart: “Ik was echt onder de indruk van de werkervaring die jij al hebt opgedaan als starter. De meeste komen niet verder dan hun stages.”
Daarom roep ik jou, mijn medestudent, dan ook op om nú te beginnen met het bouwen van jouw LinkedIn-netwerk! Het zal je nu, maar ook zeker in de toekomst verder helpen met het uitstippelen van jouw carrière. Ondanks dat het mij vier jaar heeft geduurd om een goed netwerk op te bouwen, kun jij nu al beginnen en flink inhalen. En LinkedInners die student-af zijn hebben wellicht ook wat aan onderstaande tips, aangezien ik merk in mijn omgeving dat er nog veel vragen bestaan over hoe LinkedIn actief in te zetten.
Mijn tips om LinkedIn actief te gebruiken:
- Allereerst: connect op LinkedIn met alle mensen die jij maar interessant acht voor jouw netwerk. Natuurlijk zit er een stop op LinkedIn, maar dat is pas bij de zoveel duizend connecties, dus je hebt nog even.
- Connect op LinkedIn ook met mensen die misschien niet zo interessant zijn voor je netwerk, maar die je wel kent. Zo zei ooit iemand (een ZZP’er in de zorg) “Ik connect niet met jou, want je bevindt je niet in mijn branche”. Dit vind ik onzin, want in mijn netwerk zitten wel mensen die in zijn branche zaten, waardoor ik hem eventueel wel kon binden aan deze connecties. Dit lijkt me als ZZP’er vrij relevant, maar diegene bleek het niet te begrijpen.
- Stuur ook connectieverzoeken naar mensen die je niet kent, maar die wel interessant zijn voor jou en de branche waarin je werkt. LinkedIn is een plaats waar je kunt netwerken, dus ook met mensen die je niet kent. Sommige LinkedInners zijn het hier niet mee eens, maar dit is volgens mij het uitgangspunt van het platform. Probeer wel een kort bericht erbij te plaatsen waarom je met diegene wilt connecten om zo de kans op het accepteren van je verzoek te vergroten. Er zitten daarnaast consequenties aan vast als LinkedIn merkt dat veel van jouw connectieverzoeken genegeerd worden wanneer de mensen aangeven je niet te kennen. Pas hier dus mee op!
- Helemaal hot en happening zijn de ‘verbinders’ van LinkedIn. Dit zijn echte connectors die een netwerk hebben van duizenden LinkedInners. Door statusupdates te plaatsen met vacatures en werkzoekenden, brengen zij vraag en aanbod bijeen. Heel erg handig als je op zoek bent naar werkervaring naast je studie. Bekende verbinders zijn Rob R.E. Mes en Robbert Schuringa.
- Jouw uitgangspunt moet niet zijn dat je alleen maar ‘neemt’ van LinkedIn. Het is geven en nemen in het leven, zo ook op LinkedIn. Doe dus ook eens iets voor een ander. Zie je een interessante ZZP opdracht of een vacature die echt perfect is voor die ene connectie uit je netwerk? Tag hem of haar dan en attendeer diegene op de vacature. De kans is groot dat hij/zij ook aan jou denkt wanneer diegene iets tegenkomt wat bij jou past.
- Wanneer je wat actiever bent op LinkedIn, zal je merken dat er meer mensen zijn die je profiel bekijken. Doe hier wat mee! Hij of zij heeft een kijkje genomen op jouw profiel, jij bekijkt zijn/haar profiel. Wanneer diegene interessant is voor je netwerk, nodig diegene dan ook uit met een persoonlijk bericht om te connecten.
- Scrol ook regelmatig je homepage af om te kijken wat anderen in je netwerk delen of waarop zij gereageerd hebben. Meestal staat er wel iets interessants tussen waar jij ook op kunt reageren of nieuwe interessante contacten kunt vinden!
- Een hele goede tip: LinkedIn beloont jou wanneer je een zo compleet mogelijk profiel hebt. Je krijgt dan het keurmerk ‘zeer deskundig’ en hierdoor zal je sneller gevonden worden in de zoekresultaten, omdat LinkedIn je hierdoor hoger ‘rankt’. Dus zorg ervoor dat al je werkervaring, contactgegevens, opleidingen en andere cursussen en projecten op je LinkedIn profiel staan!
- LinkedIn heeft de geweldige functie onlangs uitgerold dat je kunt zien hoeveel mensen je statusupdate zien, in welke branche ze werken, als wat ze werken, of ze uit je eerstegraads of tweedegraads netwerk komen en voor welk bedrijf ze werken. Maak hier gebruik van! Plaats regelmatig updates over jouw carrière, je kunt bijvoorbeeld interessante artikelen delen die je tegen bent gekomen en updates delen over je stage of een bepaald project. LinkedIn is echter een zakelijk netwerk en geen Facebook, dus deel alleen dingen waarvan je van mening bent dat je dit ook zou delen in een sollicitatiegesprek. Het blijft immers je zakelijke visitekaartje.
- Word lid van relevante groepen. Als jij je in dezelfde branche bevindt als ik, dan zijn wellicht de Frankwatching LinkedIn Groep, de Social Media Marketing Groep en de Sales & Marketing Professionals Netherlands Groep interessant voor je. Zelf doe ik hier nog veel te weinig mee, maar het loont echt als je reageert op berichten, berichten interessant vindt of zelf eens iets plaatst in zo’n groep. Je deelname aan de groep wordt gezien door andere leden, waardoor zij wellicht jouw profiel bekijken of zelfs met je willen connecten.
- Het gratis account van LinkedIn geeft je een beperkte mogelijkheid om mensen berichten te sturen. In groepen daarentegen kun je interessante leden gelijk een privé bericht sturen met bijvoorbeeld een connectieverzoek. Je kunt bijvoorbeeld reageren op deze persoon wat hij/zij in de groep heeft gezegd met daarin het verzoek om te connecten.
- Zorg voor minstens drie LinkedIn aanbevelingen op je profiel. Dit straalt autoriteit uit en laat je kwaliteiten zien. Vraag hier dan ook naar bij je stagebegeleiders of werkgevers. Geen enkele werkgever zal dit namelijk uit zichzelf doen, maar wil het waarschijnlijk wel graag voor je doen wanneer je hier om vraagt. Een aanbeveling van een klasgenoot waarmee je een half jaar samen hebt gewerkt kan ook erg sterk overkomen!
- Je hoeft echt niet de gehele dag op LinkedIn te zitten, maar besteed er minstens 10 minuten per dag aan om te kijken wie je profiel heeft bekeken, om te kijken met wie je kunt connecten en om te kijken naar de statusupdates in je netwerk.
Dit is een compact rijtje met tips om LinkedIn actief te gebruiken. Er zijn echter nog meer artikelen op het internet te vinden die jou verder kunnen helpen. Deze tips zijn naar mijn mening echt de ‘must do’s’ op LinkedIn, dus hopelijk hebben jullie hier wat aan.
Mijn allerlaatste tip: Google altijd de persoon waarmee je een sollicitatiegesprek, interview of iets anders hebt op zakelijk vlak. Google is nu eenmaal je beste vriend en helemaal bij een sollicitatiegesprek. Dit lijkt misschien voor velen logisch, maar in de praktijk blijkt het dat het toch niet al te vaak wordt gedaan. Wel ideaal als je erachter komt dat je dezelfde opleiding hebt gedaan of geboren bent in hetzelfde Friese dorp, waardoor je eigenlijk al gelijk iets gemeenschappelijks hebt met diegene die tegenover je zit….
(bron: LinkedIn/ Manuela Warnar)