vrijdag 9 december 2016

Het is weer december, dé maand van het geven en krijgen. Als kind dachten we altijd dat krijgen het mooiste van de wereld was. Cadeaus uitpakken maakte gelukkig en stiekem ervaren we dat gevoel nog steeds wel eens.

foto Word gelukkig, geef gul

Toch weten we als volwassene dat geven juist nog gelukkiger maakt. Wie veel geeft kan de goede vibe als een boemerang terugverwachten in zijn leven.

Weer energie

In Psychologie Magazine lezen we het verhaal van de Amerikaanse interieurontwerpster Christina van Blake. Ze verloor haar baan en werd moe en verveeld van al het solliciteren en schrijven naar bureaus besloot ze om weer te gaan ontwerpen. Ze zou haar diensten gratis aanbieden in de buurt.

Als een lopend vuurtje werd dit bekend in de buurt. Ze gaf steeds vaker gratis advies en dat leverde haar werk op. En niet eens onbetaald. Want veel klanten vroegen haar de klus af te maken als interieurontwerpster, nadat ze gratis advies had weggegeven.

Geven maakt gezond

Geven is natuurlijk meer dan alleen een leuk cadeautje kopen. Dat laat het voorbeeld van de Amerikaanse Van Blake ook al goed zien. Gul zijn is ook gul je diensten aanbieden. Dat kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet.

Al dat vrijwillige werk levert een hoop goodwill, complimentjes én geluk op. Dat laatste is het belangrijkste want geluk heeft op lange termijn ene positief effect op je gezondheid.

Geef gul op het werk?

Dat gulle geven kan je ook op de werkvloer helpen. Door bijvoorbeeld een collega in nood te helpen terwijl het helemaal jouw pakkie niet aan is. Niet iedereen hoeft zich maar aan zijn takenpakket te houden op de werkvloer. Wie niet egocentrisch werkt kan dat ‘gulle geven’ net als in vrijwilligerswerk of een cadeau geven voor een goede sfeer zorgen op de werkvloer en in jouw eigen leven.

Kortom: geven is meer dan de cadeaus die je deze maand geeft en krijgt.

Like Your Talent Group op Facebook om als student of starter altijd op de hoogte te blijven.